Danes praznujemo dan slovenske hrane. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit.

Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.

Ključna dejstva o letošnjem Tradicionalnem slovenskem zajtrku

  • Letošnji slogan se glasi »Kruh za zajtrk – super dan!«
  • Tradicionalni slovenski zajtrk potekal danes, 17. novembra, ko obeležujemo tudi dan slovenske hrane.
  • Na letošnjem tematskem plakatu je ilustracija Bogata in uboga sestra, ustvarjena izpod rok ilustratorke gospe Ančke Gošnik Godec.
  • Tradicionalni slovenski zajtrk se obeležuje že 13. leto.

 

Ilustratorka Ančka Gošnik Godec je spregovorila, kakšen je bil nekdaj odnos do kruha in kako ga je pripravljala njena mama. Posnetek si lahko pogledate na KLIK-u.