LAS Obsotelje in Kozjansko je v sodelovanju z LAS Raznolikost podeželja, LAS Spodnje Savinjske doline in LAS Od Pohorja do Bohorja organizirala ekskurzijo z ogledom dobrih praks na območju Vulkanland v Avstriji. Pobuda za študijsko turo je prišla s strani lokalnih vinarjev ter društev vinogradnikov z željo po širšem, regijskem povezovanju.

Primere dobrih praks smo iskali v tako imenovani turistični destinaciji Vulkanland, kamor smo se odpravili v četrtek, 23. 5. 2019. Območje je poznano kot bogat vinorodni okoliš, ki je nastal na ostankih ugaslih vulkanov. Vinsko trto gojijo predvsem v okolici krajev Klöch, St. Anna in Straden, kjer vulkanska zemlja velja za odlično osnovo za različne vinske sorte in številne lastnike vinogradov.
Študijska tura je vsebovala štiri postojanke in prva je predstavljala ogled družinskega podjetja Krispel, ki je član verige vinogradnikov z imenom Eruption. Podjetje je poznano predvsem po vinu zorjenim v bazaltnih sarkofagih, kjer pa prav tako zori tudi njihova znamenita slanina mangalice. Po vinski pokušnji domačega vina družine Krispel je sledila vožnja proti Bad Gleichenbergu do druge postojanke – posest vinske kleti Huter. Tukaj nas je lastnik seznanil z verigo vinogradnikov poznano pod imenom Netzwerk Weinbau in der Steiermark, katere član je tudi sam ter postregel z nekaj odličnimi vini domače proizvodnje.
Spoznavanje območja Vulkanland nas je v nadaljevanju vodilo na posest Lamprecht, kjer so nas postregli z degustacijo v majhnem, vendar mednarodno prepoznavnem, podjetju, ki se ukvarja samo z ekološko predelavo vin. Sledil je zadnji ogled pri družini Winkler-Hermaden na gradu Kapfenstein, kjer smo si ogledali družinsko vinsko klet, degustirali domača vina in se seznanili z njihovo filozofijo dela v vinogradu in vinski kleti ter vse do prodaje na gostinski mizi grajskega hotela na Gradu Kapfenstein, kjer pa se je zaključila tudi naša ekskurzija.