Danes vam predstavljamo aktivnosti tretjega on petih projektov sodelovanja LAS, in sicer “PRO-EKO”.

Partnerji, tako slovenski kot srbski LAS-i, imamo interes po skupnem razvoju produktov in bomo medsebojno sodelovali pri vseh skupnih aktivnostih, pri čemer smo slovenski LAS-i projekt uspešno prijavili na razpis za sodelovanje LAS, srbski LAS pa bo svoja sredstva dobil z lastnim delom ter sredstvi, ki jih bo dobil v okviru lokalne skupnosti in razpoložljivih nacionalnih sredstev. V projektu je zanimiv inovativni pristop, ki ga predvidevamo z vključevanjem MR aplikacije (mešana realnost) in Hololens očal, ki bo obiskovalce muzeja spodbujala k razmišljanju o pomenu lokalne in ekološke pridelave/predelave. V projektu bomo tako z MR aplikacijo nadgradili ekološki zeliščni vrt v Muzeju na prostem Rogatec, za investicijo pa bo poskrbel ZKTR. Obiskovalcem se bo vsebina podajala s tehnologijo mešane realnosti preko MR očal. Uporabnik si nadene očala, izbere med različnimi jezikovnimi različicami in sledi navodilom v aplikaciji, ki ga vodi do virtualnega zeliščnega vrta na odprtem. ZKTR v projektu predvideva tudi nakup opreme za podporo ekološkemu kmetovanju: nakup peči, vitrine, destilatorja ter liofilizatorja in sušilnika. Projekt predvideva še vrsto drugih aktivnosti, od razvoja embalaže, organizacije okrogle mize, pripravo HACCP načrtov in tudi oglede dobre prakse v srbski Guči.

Partnerji: LAS S ciljem, LAS Obsotelje in Kozjansko, Lokalna akcijska skupina Dragačevo – Jelica – Zahodna Morava (Srbija).

Upravičenci na ravni LAS Obsotelje in Kozjansko: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec (ZKTR), Društvo žena Donačka gora, RA Sotla.