Na dan 24. aprila obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Namen je ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami. 

Namen Slovenskega dne brez zavržene hrane je ozaveščati javnost ter spodbuditi posameznike k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. V okviru pobude potekajo številne aktivnosti, ki pomagajo izobraževati o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Vsak od nas lahko pripomore k zmanjšanju količine zavržene hrane

Zavržena hrana je v sodobnem svetu eden večjih globalnih izzivov, ki ima pomemben vpliv tako z vidika okolja in financ kot z vidika etike. Z vsako zavrženo hrano namreč zavržemo tudi vse vire, trud in delo, potrebne za njeno proizvodnjo. Dejstvo je, da med odpadki še vedno konča velika količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane.

Dan brez zavržene hrane

Aktivnosti ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane

V okviru letošnjega Slovenskega dneva brez zavržene hrane potekata dve osrednji aktivnosti.

  1. Prva je natečaj reciklirane kuharije za družine z naslovom »NISEM ZA STRAN, VZEMI ME V BRAN!« V okviru natečaja se izbirajo novi, inovativni recepti, ki so nastali iz živil, ki v domačih gospodinjstvih najpogosteje ostanejo ali pa jih ne porabimo v celoti. V natečaju lahko sodelujejo prav vsi, več informacij pa je na voljo na spletni strani.
  1. Druga osrednja pobuda je Zaveza za zmanjševanje količin zavržene hrane, ki si jo lahko prenesete iz prej omenjene spletne strani in jo podpišete ter ob tem razmislite, kako lahko s svojimi dejanji kar najbolj učinkovito pripomorete k zmanjšanju količin zavržene hrane.

Prispevek pripravil MKGP.