V Sloveniji v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane. Vsem dobro poznan »Tradicionalni slovenski zajtrk« bo letos potekal v petek, 15. novembra, in se bo od zdaj naprej izvajal kot pomemben projekt tedna slovenske hrane.
Vlada RS je na predlog enajstih stanovskih organizacij, s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije in spodbudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki se bo vsako leto odvijal v tretjem tednu novembra.
Zakaj obeležujemo Teden slovenske hrane?
Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednostih uživanja slovenskih živil. Cilj je, da prebivalci pogosteje posegamo po slovenski hrani ter s tem podpremo domače kmete in predelovalce.
Tradicionalni slovenski zajtrk – pomemben dogodek tega tedna
Ena izmed pomembnih aktivnosti tedna je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bodo 15. novembra obeležili v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji. Letošnji projekt izpostavlja vseh pet sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka, in sicer kruh, maslo, mleko, jabolko in med, slogan pa se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Več ob KLIK-u.